Hae
Wellness by Jenny

Kaikkitietävän vaa’an edessä kysyn sinulta paljonko painat?

No mitä se vaaka näyttää? Paljon painat? Monta kiloa on tippunut? Monta kiloa on tullut takaisin? Kysymyksiä, joita kaikki vihaa ja mun mielestä aivan syyttä. Painosta on tullut asia mitä pitää hävetä, eikä siitä voi puhua, koska kuvitellaan, että se määrittää kuka ja minkälainen sä olet. Oikeasti se vaa’an lukema kertoo susta vain sen paljonko painat. Ei mitään muuta.

Vaaka ei kerro, että oletko sä kiva, pirteä, hyvä äiti tai hyvä vaimo, hyvä työntekijä, laiska, kaunis yms yms.. Mikään ominaisuus ei ole painosidonnainen eli esimerkiksi sanonta ”lihavat on lepposia” on suuri vale. Lihavuus ei tee kenestäkään leppoisaa, mä ainakin tunnen myös kiukkuisia pullukoita ?

Kg, lbs, mitä näitä nyt on.

Eipä sillä ole mitään väliä, mutta mä haluan silti kertoa avoimesti mun painosta. Uskon, että sitä kautta vähentyy itsensä häpeäminen ja typerä ajatusmaailma, että vain tietyn painoisena olisit kaunis tai terve tai jotain muuta. Mun mielestä ainut asia minkä painosta voi päätellä on se, että onko ihminen terve. Esimerkiksi jos painaa 200kg, niin en usko että kroppa jaksaa kauaa tai sama homma jos aikuinen painaa 35kg. Mä haluan jakaa sitä sanomaa, että ihmiset on hyviä siitä painosta viis ja sitä ei tarvi hävetä. Mua ei hävetä painaa yli 100kg, koska oon silti huipputyyppi, nätti, hyvä äiti jne jne. Uskon, että oon näitä samoja asioita vaikka painaisin 80kg tai 110kg. Se vaa’an lukema ei saisi olla sen onnellisuuden tae tai este sun unelmille. Tosi moni meinaan sortuu ajattelemaan, että kun laihdun 5kg, niin sitten olen onnellinen tai sitten alan elää unelmaani. Voin kertoa, että ei mene näin. Kun oot laihtunut sen 5kg, niin et ole yhtään sen onnellisempi tai menestyneempi, ellet ole ensin muuttanut sun ajatusmallia ja se on paljon vaikeampaa kun pudottaa se 5kg, mutta sen avulla se 5kg pysyy poissa.

XL-kokoinen=lihava

Niinhän sitä luulis, koska tarkoittaahan tuo L largea eli suurta. Se paino ei kuitenkaan määritä myöskään sun vaatekokoa. Mulla esimerkiksi on paljon L-koon vaatteita, huppareita löytyy myös M-koossa ja ne on ihan sopivia. Joistain housuista paras koko on L, joistain xl. Musta sekin on huippua, että vaikka ihmisen painais saman verran, niin ne on silti ihan eri näköisiä, muotoisia ja kokoisia. Ei kaikki 60kg näytä misseiltä tai kaikki 100kiloiset hengenvaarallisesti lihavilta. Hassuinta on, että jotkut ei kehtaa ostaa tietynkokoisia vaatteita, kun he ajattelevat että muut pitää heitä sitten lihavina ?

Miksi vaa’alla tarvii sitten käydä?

Tätä mä olen miettynyt viimeaikoina paljon. Se mitä se näyttää ei muuta mua suuntaan tai toiseen, tiedän vaan että paljon painan. Se on hyvä jos menee vaikka hissillä missä on paljon väkea ja painoraja 400kg tai haluaa hyppiä trampoliinilla, mutta ei halua pilata lasten kesää menemällä siitä kankaasta läpi. Sitä omaa painoa on aivan turha verrata kaverin painoon, koska ellei sun kaveri ole muuten identtinen sun kanssa, niin se ei kerro mitään. Mä oon aivan liian pitkään antanut sen vaa’an määritellä mun eloa ja oloa, mutta nyt se saa luvan loppua. Aion kyllä jatkaa itseni punnitsemista ihan mielenkiinnosta, mutta en ota paineita. Aion myös kertoa ihmisille paljon painan, koska toivon että se auttaa muitä pääsemään eroon siitä painohäpeästä. Monella kun tuntuu olevan se käsitys, että yli 100kiloiset on kamalia läskejä jotka vaan syö sipsua ja pullaa ja käyttää koon xxl-vaatteita tai että 50kiloiset eivät syö kun salaattia ja ne vetää thriatlonin aamupalaksi..

Paino on toki jokaisen henkilökohtainen asia, mutta silti olisi hienoa, jos siitä alettaisiin puhua avoimemmin ja poistaa siihen liittyvää häpeää, painoi sitten 55kg tai 125kg.

Vaaka. Ystävä vai vihollinen? Sinä päätät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *