Hae
Wellness by Jenny

Lähekkö mun kanssa pussikeitolle?

Pussikeitto-dieetit. Jokainen on varmasti niistä kuullut ja moni on niitä kokeillut. Nuo VLCD (Very Low Calorie Diet) jutut lupaa aina pudottaa painoa paljon ja lyhyessä ajassa. Niistä kolmesta tai viidestä päivän aikana nauttimastasi pussista saat kaiken mitä tarvitset ja läski vaan sulaa. Ekana päivänä voi tehdä tiukkaa, mutta sitten sut valtaa euforinen olo ja jaksat nostaa norsun alas puusta ja siirtää naapurin traktorin käsivoimin. Pusseja on myös montaa eri makua, joten jokaiselle löytyy varmasti se lemppari. Jos pelkkä nestemäinen ravinto ei houkuta, niin löytyy myös suklaapatukalta näyttävä patukka, jossa on saman verran kaloreita kuin lihapullissa ja perunamuusissa.. mutta sähän et voi syödä lihapullia ja perunamuusia, koska ne ei laihduta sua, mutta se patukka laihduttaa.

Miksi?!

Mä herään aina välillä miettimään, että miksi keskivertoälykäs ihminen sortuu näihin pussikeittoihin ja ateriankorvikepatukoihin? Mä itse olen ollut noin 3 kertaa pussiksella ja kyllähän siinä laihtui, mutta hyvinvoinnista ei ollut tietoakaan. Dieetin loputtua saatoin melkeinpä kuulla kuinka menetetyt kilot tulivat kohisten takaisin ja toivat sukulaisensakin mukanaan. Olin siis yhtäkkiä lihavampi kuin ennen dieettiä, ei hyvä ? Myönnän sortuneeni lupauksiin nopeasta ja helposta tavasta laihtua ja nyt kun on järkeä päässä enemmän (ja sitä kokemusta) niin eihän tuo pussikeittoilu ole ollenkaan järkevää. Saatat laihtua helposti ja nopeasti, mutta mites kun dieetti loppuu? Et osaa edelleenkään syödä oikeaa ruokaa järkeviä määriä, et ole saanut liikuntaa osaksi elämää, et ole löytänyt tasapainoa herkuttelun ja normiruokailun välille, et edelleenkään juo vettä tarpeeksi yms. Pahimmassa tapauksessa pussikeittodieetti polttaa sun lihakset, jolloinka se laihdutus muuttuu entistä vaikeammaksi ja joudut tekemään tuplasti enemmän töitä, kuin ennen pussikeittoilua.

Onko pussikeitto koskaan hyvästä?

Niinkuin yleensäkin asioissa, pussikeittoilullekin on yksi hyvä hetki. Se on esimerkiksi silloin jos on todella ylipainoinen henkilö ja hän on pääsemässä lihavuusleikkaukseen. Silloin pitää pudottaa tietty prosenttimäärä kehon painosta, jotta se leikkaus on mahdollinen ja tähän tarkoitukseen ne on minusta oikein sopivia. Koska leikkauksessa yleensä pienennetään vatsalaukkua, niin pussikeittodieetillä tottuu hyvin myös pienempään annoskokoon, mikä on leikkauksen jälkeen ainoa vaihtoehto tai siitä ei ole mitään hyötyä.

Oikotietä onneen ei ole.

Minun mielestäni pussikeittoilu ei ole normaalissa elämäntapamuutoksessa tai laihdutusprojektissa ollenkaan järkevä vaihtoehto. Paras tapa on opetella ne itselle sopivat tavat syödä ja rutiinit. Vaikka kuinka laihduttaisi, niin ruuasta saa silti nauttia eikä siitä pidä tehdä mitään mörköä. Järkevä ihminen syö kaikkea, mutta kohtuudella. Säännöllinen ruokailu, maltillinen kalorivaje ja laadukkaat raaka-aineet on mun mielestä paras tapa pudottaa painoa. Mitään ihmedieettejä ei silloin tarvita tai pussikeittodieettejä. Kuka muuten oikeasti tuntee jonkun joka on pysyvästi onnistunut laihtumaan pelkillä pussikeitoilla? Varmasti sellaisia on muutama, mutta itse en ole törmännyt. Useammin törmää valitettavasti niihin, jotka pudottaa pussiksella 10kg ja 2kk dieetin loppumisesta painoa on +20kg.

Kouluruokaa ?

Minä kehoitan jokaista joka harkitsee pussikeittoilua harkitsemaan uudestaan. Syökää ennemmin kuvassa olevaa ruokaa ja nauttikaa elämästä ja voikaa hyvin. Laihtumisen nopeus ei ole sama kun tehokkuus. Mun mielestä painonpudotus on tehokasta vain silloin kun ne menetetyt kilot myös pysyvät poissa ja siihen olisi hyvä pyrkiä.

Mä en ole nyt laihtunut nopeasti, mutta haluan omaksua elintavat jotka saa mut voimaan hyvin mun koko loppuelämän. En halua enää koskaan laihduttaa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *