Hae
Wellness by Jenny

Erään pulleron eräs lääkärikäynti.

”Liikunnan ja ravinnon epäsuhdasta johtuva merkittävä lihavuus” lukee mun melkein jokaisella lääkärin kirjoittamassa diagnoosissa, olin mä käynyt siellä flunssan takia tai gynellä. Erään kerran kävin näyttämässä polveani kovien kipujen takia ja nyt kerron kuinka käynti meni.

Polveani oli särkenyt jo jonkin aikaa. Aiemmin se oli kipeytynyt vain liikkuessa, mutta nyt siihen särki jo paikallaan ollessa. Ärsytti, koska halusin liikkua ja pelkäsin että liikunta pahentaa tilannetta. Päätin siis varata ajan lääkäriin.

Selitin lääkärissä mikä on homman nimi ja arvaatte varmaan mitkä olivat lääkärin ensimmäiset sanat? ”No sullahan on tuota ylipainoa, niin siitä voi johtua”. Olin onneksi osannut valmistautua tähän ja sanoin, että ”joo niin on, ja tässä on nyt paino tullut 10kg alaspäin säännöllisen liikkumisen ja terveellisen syömisen ansiosta”.
Lääkäri ei sanonut mitään ja jatkoi sitten itse että ”tuo ylipaino on kyllä sellainen että se aiheuttaa paljon ongelmia”. Tässä kohtaa mulla alkoi verenpaineet nousta ja sanoin ”Tiedän ja siksi yritänkin asialle tehdä jotain koska en halua elintapasairauksia yms. Olen aloittanut elämäntapamuutoksen ja liikun paljon ja syön tervellisesti.”
Lääkäri ei ottanut tätäkään asiaa kuuleviin korviinsa ja jatkoi ”Ylipaino on merkittävä riskitekijä kaikissa asioissa, sulla on näköjään ollut raskausajan diabeteskin”.. Minä ”Joo on ollut ja sain sen ruokavaliolla pidettyä kurissa ja ilman lääkitystä selvisin. Nyt yritän pudottaa painoa ettei tulisi diabetesta.” Lääkäri ”sun pitäisi kyllä saada tuota painoa pudotettua.”
Tässä kohtaa olin aivan hermo pinnassa ja tokaisin siinä aika kovaan ääneen että ”on se saatana kumma kun yritän tehdä terveytesi eteen jotain ja lääkäri vaan aukoo päätään kun haet apua, että voisit jatkossakin liikkua ja parantaa omaa hyvinvointia. On meinaan perkeleen vaikea liikkua kun polveen särkee ja tulin sen takia tänne.” Tässä kohtaa lääkäri ensimmäisen kerran katsoi minuun kunnolla ja totesi, että ”aivan, katsotaanpa sitä polvea”

Merkittävän lihava henkilö.

Lopun viimein sain avun asiaan ja polvi on pysynyt hyvänä, tästä lihavuudesta huolimatta. Valitettavaa on, että tiedän etten ole ainoa kenelle on käynyt näin ja se on todella surullista ja huolestuttavaa. Jokainen lihava varmasti itse tietää olevansa lihava ja että asialle pitää tehdä jotain. Kaikki ei ole kuin minä, jotka rupeavat itse hommaan vaan osa tarvii apua. Lääkärit voisivat ohjata tälläiset henkilöt liikuntaneuvojan ja ravitsemusterapeutin luokse, eikä jaella turhia kommentteja potilaan lihavuudesta jos se ei liity siihen vaivaan millään tavalla. Tällä ehkäistäisiin hyvin myös niitä tulevaisuuden ongelmia ja elintapasairauksia kun oikeasti autettaisiin ylipainoisia muuttamaan niitä elintapoja eikä vain syyllistettäisi ja aiheutettaisi turhaa häpeää siitä omasta tilanteesta.

Moni ylipainoinen pitkittää lääkäriin menoa juurikin tämän fatsheimauksen takia. Tämän takia se alkuperäinen ongelma saattaa pahentua ja hoitaminen on vaikeampaa. Ihmisille tulisi ajoissa tarjota apua, myös siihen laihduttamiseen. Toki siihenkään ei voi ketään pakottaa.

Pullukka lenkillä

Moni ei varmastikaan tiedä, että kunnallisella puolella on mahdollisuus saada maksutonta liikuntaneuvontaa. Joissain kaupungeissa on myös terveyskeskuksissa painonpudotusryhmiä. Ravitsemusterapiaa on mahdollista saada myöskin. Mä toivoisin, että lääkärit oikeasti alkaisivat ohjata ihmisiä näiden palveluiden piiriin ja kunnatkin voisivat panostaa niihin enemmän. Tehdä toimintaa näkyväksi jotta mahdollisimman moni löytää avun ja jotta mahdollisimman moni ei jää hoidotta sen takia että vaiva verhotaan lihavuuden syyksi.

Ylipaino on oikeasti iso ongelma, mutta sitä ei hoideta ilkeilemällä, dissaamalla, sheimaamalla,väheksymällä tai huomiotta jättämisellä. Uskaltakaa vaatia asianmukaista hoitoa ja apua, jos sitä ei teille tarjota.

2 kommenttia

  1. pjk kirjoitti:

    Ainakaan oulun seudulla ei ole mahdollista saada ravitsemusterapeutin apua ellei ole jo lihavuudesta aiheutuneita vaivoja. Yritin viime syksynä päästä hyvinvointikeskuksen ja työterveyden kautta, en päässyt mutta pääsin ryhmään jossa kerrottiin että syödä mielummin ruisleipä kurkulla ja vähärasvaisella juustolla kuin että ottaa viineri 😮 Ennaltaehkäisy ei ole vaihtoehto eikä ainakaan silloin jos haluat apua.

  2. Jenny kirjoitti:

    Aikamoista! Mun mielestä nimenomaan pitäisi keskittyä enemmän ennaltaehkäisyyn koska kaikki on vaikeampaa kun ne sonnat on jo housissa. Yhteiskunta säästäisi myös aika pitkän pennin jos tarjoittaisiin kunnolla apua eikä vaan haukuttaisi ihmisiä.
    Ja tuo neuvo ?? ei ylipainoiset ole mitään urpoja jotka eivät tiedä mistään mitään. Niin surullista ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *