Hae
Wellness by Jenny

Tavoite määrää tahdin

Kuinka moni on joskus asettanut itselleen tavoitteita? Kuinka moni on päässyt tavoitteeseen? Jos et ole päässyt tavoitteeseen, niin oletko ensimmäisenä miettinyt, että vika on sinussa ja olet vain huono… koska jos olet, niin voin kertoa, että asia ei ole niin. Et suinkaan ole ollut huono, vaan tavoitteesi on voinuy olla epäselvä tai huonosti aseteltu, jolloinka tavoitteeseen pääsy on vaikeaa. Tavoite on voinut olla liian ympäripyöreä, esimerkiksi ”haluan voida hyvin” tai epärealistinen kuten ”haluan laihtua 3kk 20kiloa”. Huomasin itse, että oma tavoitteeni on aseteltu melko huonosti ja se näkyi motivaation laskuna ja yleisenä ketutuksena. Nyt olen asetellut tavoitteen uudestaan, joten sitä kohti on helpompi mennä.

Kohti tavoitetta ja sen yli ?

Miten hyvä tavoite asetetaan?

Tavoitteen asettelussa lyhenne TARMO on erinomainen muistisääntö.

T = täsmällinen

eli muotoilet tavoitteen mahdollisimman tarkkaan. Et jätä sinne minkäänlaisia lipsumisaukkoja, vaan muotoilet sen täsmällisesti

A = aikataulutettu

eli sisällytät tavoitteeseen ajan milloinka olet tavoitteessa. Mieluiten selkeä päivämäärä, jolloinka on helppo mennä tavoitetta kohti.

R = realistinen

eli mietit mihin oikeasti pystyt, mihin aika riittää ja mikä on ylipäätään esimerkiksi fysiologisesti mahdollista. 10kilon painonpudotus kuukaudessa ei ole realistinen tai jos et ole ottanut juoksuaskelta koskaan, niin ei kannata ilmoittautua maratonille 2kk päähän.

M = Mitattava

eli tavoitteen tulisi olla helposti mitattavissa. Esimerkiksi ”Jaksan juosta” ei ole hyvä tavoite, mutta ”jaksan juosta 2km” on.

O = olennainen

eli tavoitteen tulisi olla sopiva sinulle ja sinun itsesi asettama.

Esimerkki hyvästä tavoitteen asettelusta:

Aion juosta kesäkuussa 2021 Forssan Suvi-illassa 5km aikaan 40min.

Tuo on siis minun ihan oikea tavoite ja siinä on kaikki asiat. Se on realistinen, mitattava, täsmällinen, olennainen ja aikataulutettu. Koska tiedän milloin tavoitteeseen tulee päästä, niin osaan tämän pohjalta luoda harjoitusaikataulun. Koska tavoite on realistinen, niin aikaa on runsaasti, eikä mun tarvi vetää itseäni ns. piippuun vaikka töitä pitää tehdä kovasti.

Välitavoitteet

Jotta tavoitteeseen pääsy ei kuulostaisi kaukaiselta asialta, niin on hyvä myös asettaa välitavoitteita. Esimerkiksi jos on asettanut itselleen tavoitteen laihtua 15kg 6kk, niin välitavoitteita voisi olla vaikka, että ensimmäiset 2kk aikana käy 2x viikossa salilla ja 3x lenkillä ja kuukaudet 3-4 tekee 3x salitreenin viikkoon ja 3 lenkkiä jne. Itselläni juoksua koskevia välitavoitteita on käydä juoksemassa vähintään 1x viikossa ja kerran kuukaudessa osallistua puistojuoksuun. Nämä myös auttavat kehittymään ja pääsemään tavoitteeseen. Välitavoitteet tuovat matkalla onnistumisen tunteita ja lisäävät aktiivisuutta.

Jos tavoitteenasi on lähteä treenaamaan heti aamusta, niin valmiiksi pakattu treenikassi tukee tavoitetta?

Arvopohjainen tavoitteen asettelu

Tavoitteen asettelussa on hyvä miettiä omia arvojaan eli mikä on elämässä tärkeää. Arvojen perusteella voi myös asettaa tavoitteita esimerkiksi jos terveys on arvoissa korkealla, niin tavoitteena voisi olla pienentää vyötärönympärystä 10sentillä. Tai jos perhe on tärkeä ja tavoitteenasi on lisätä ulkoilua, niin ota perhe mukaan ulkoilemaan. Näin saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla ?

Arvojen mukaisiin periaatteisiin on helpompi sitoutua, koska asia on sinulle varmasti tärkeä ja haluat toimia arvojesi mukaan.

Tavoite

Tavoitteet siis näyttävät suunnan ja antavat merkityksen tekemiselle. On ihan eriasia treenata tavoitteellisesti, kun hihhuloida salilla fiiliksen mukaan. Ja mitäpä veikkaatte kummassa tulee enemmän tuloksia? Tavoitteellisuus ei kuitenkaan ole sama kuin suorittaminen. Heti kun tavoitetta kohti meneminen alkaa olla suorittamista, niin kannattaa tarkistaa tavoite. Liika suorittaminen ei ole hyvästä ja ei lisää hyvinvointia. Tavoitteen pitää ollakin sellainen, mikä lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Voitkin kysyä itseltäsi seuraavan kerran kun asetat itsellesi tavoitteeksi karkinsyönnin lopettamisen, että lisääkö se OIKEASTI sun hyvinvointia vai olisko esimerkiksi karkinsyönti kerran kuussa parempi tavoite ? Tavoitteen on tärkeää olla myös linjassa elämäntilanteesi kanssa. On ihan turha haaveilla tiukoista tavoitteista, jos elää keskellä ruuhkavuosia vaan sillon voi lempeämpi ja rennompi tavoite olla parempi. Kilpaurheilussa taas on tärkeää, että tavoite on asetettu korkealle ja tähdätään joka solulla siihen tavoitteeseen. Kaikilla ei tarvi olla sama tavoite, eikä tavoitteen aina tarvi olla kovin suuri. Tärkeintä on, että pystyt järkevällä tavoitteen asettelulla pääsemään niihin tavoitteisiisi ❤

Syyskuussa 2020 juoksin ensimmäisen puistojuoksuni aikaan 47min 29sek. Tästä on hyvä parantaa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *