Hae
Wellness by Jenny

Elämäntapamuutoksen suurimmat haasteet

Faktahan on se, että jokainen meistä pystyy tekemään elämäntapamuutoksen jos siihen on tarvetta. Se ei ole ydinfysiikkaa, vaan loppujen lopuksi aika yksinkertaista. Siinä on kuitenkin muutamia haasteita joihin monen matka stoppaa jo ennenkuin se ehtii kunnolla alkaa.

KAIKESTA KIELTÄYTYMINEN
Elämään kuuluu nautinnot. Elämäntapamuitos on pitkä prosessi, jonka aikana opetellaan myös järkevä suhde herkutteluun ja alkoholinkäyttöön. Silloin ei ole järkevää kieltäytyä kaikesta, sillä mitäs sitten kun totaalikielto on ohi? Sama homma jatkuu kuin ennekin ja motivaatio muutokseen hiipuu. Toki ei ole pakko juoda ja herkutella jos ei tahdo. Tarkoitan vaan sitä, että jos tekee mieli, niin kannattaa opetella fiksuja tapoja elämäntaparempan aikana.

REPSAHDUS-AJATTELU
Kuten edellä jo sanoin, elämäntaparempassa on tarkoitus oppia järkeviä tapoja herkutella. Ei ole kiellettyjä ja sallittuja ruokia, joten ei ole edes mahdollista repsahtaa. Usein kuulee ihmisen sanovan, että syötiin se yksi suklaapatukka ja sen takia kaikki meni ihan läskiksi ja ajateltiin että syödään samaan konkurssiin 10 patukkaa lisää. Ei mitään järkeä! Pitäisi opetella siihen, että jos syö sen patukan, niin ajattelee kuinka herkkua se oli ja mikään ei ole pilalla. Jatketaan hyvällä mielellä ja hyvällä sykkeellä sitä omaa muutosprosessia.

Vuosi sitten ja nyt. Pienillä muutoksilla ja hitaasti -10kg

MUUTETAAN LIIAN PALJON KERRALLA
Alkuhuumassa ja motivaation ollessa korkeimmillaan usein ajatellaan, että enemmän on enemmän ja parempi. Se toimii ehkä jossain, mutta elämäntapamuutoksessa enemmän on vähemmmän. Tarkoitan tällä sitä, että mitä enemmän yrittää kerralla, niin suurempi todennököisyys on, ettei hommat suju toivotunlaisesti, väsy iskee ja projekti loppuu taas alkuunsa. Kannattaakin alkuun keskittyä yhteen muutokseen kerralla. Kun se yksi sujuu, niin sitten lisätä toinen jne.

KAIKKI HETI NYT-ASENNE
Tämä liittyy myös edelliseen, mutta tähän littyy myös liian suuret odotukset ja tavoitteet. Kukaan ei ole saanut elintapojaan retuperälle yhdessä yössä, joten ei ne muutukaan yhdessä yössä. Kuukauden realistinen laihtumistavoite ei ole 10kg vaan noin 2-3kg. Pikaisia tuloksia halutessa sorrutaan usein myös typeriin menetelmiin esimerkiksi syödään liian vähän, skipataan lepopäivät, vedetään pussikeittoja yms. Ei kukaan jaksa tuollaista kauaa ja kroppa on todella kovilla, joten se motivaatio muutokseenkin laskee kuin lehmän häntä.

Lautasmalli, liikuntapyramidi ja riittävästi lepoa, siinä avaimet onnistumiseen

ITSENSÄ JATKUVA VERTAILU MUIHIN
Tähän törmää surullisen paljon. Ihmiset jotka ovat elämäntapamuutoksensa alussa vertailevat itseään fitness-kisaajien vartaloihin ja miettivät miksi he eivät muutaman salikerran jälkeen näytä samalta. Tai sitten mietitään miksi toinen laihtuu nopeammin tai jaksaa liikkua enemmän yms. Sitten se oma moti laskee taas eikä tehdä enää mitään. Me ei tiedetä mitä siellä muiden elämissä tapahtuu, ei paljonko he treenaavat tai mitä syövät. Jokaisella meistä on myös yksilöllinen keho, joka toimii eritavalla. Tästä syystä vertailu on typerää. Ainut mihin kannattaa verrata itseään on oma itsensä. Eli vertailet nykyistä oloasi siihen vanhaan oloon, nykyistä painoa vanhaan painoon, nykyisiä muotoja entisiin.. näin myös se sun oma motivaatio nousee kun huomaat niitä tuloksia.

KUORMITUKSEN ALIARVIONTI
Elämäntapamuutosta tehdessä kukaan tuskin lopettaa muuta elämää. Ollaan edelleen töissä, parisuhteessa, lapsiakin saattaa olla ja sit on myös ystävät. Kannattaakin sovittaa se oma muutos siihen omaan elämään sopivaksi, eikä tehdä samalla tavalla kuin naapurin Liisa, koska Liisalla on ihan erilainen elämäntilanne. Jos väsyttää niin on turha yrittää rypistää neljää superraskasta treeniä viikkoon, vaan tekee 2 pitkää ja lempeää kävelylenkkiä metsässä. Jos kuormittaa itseäön liikaa niin luopuu helposti niistä asioista mitkä lisäisivät sitä hyvinvointia ja palataan vanhaan eli sohvalla sipsipussin äärelle.

VAA’ALLA RAMPPAAMINEN
Ei, ei ja ei! Tiedän ihmisiä, joiden paino ei ole pudonnut viikossa heidän mielestään tarpeeeksi ja he ovat jättäneet hommat sikseen. Se jatkuva vaakan tuijottelu ei pudota sitä painoa tai lisää hyvinvointia. Se ei tee terveellistä ruokaa sun jääkaappiin eikä lisää sun kroppaan lihasta. Vaaka on yksi apuväline mitä voi käyttää tuloksia mitattaessa, mutta vain oikein käytettynä.

HALUTTOMUUS OIKEASTI MUUTTAA MITÄÄN
On paljon ihmisiä jotka sanoo haluavansa muutosta, mutta he eivät oikeasti halua tehdä mitään sen eteen. Mitä voi olettaa muuttuvan jos mikään ei muutu? No ei mitään tietenkään. Asioiden eteen pitää olla valmis tekemään töitä eikä vain puhua niistä. Jos jokaiseen ratkaisuun keksii vain ongelmia, niin silloin kannattaa miettiä onko omassa ajatusmaailmassa jotain korjattavaa ja lähteä muuttamaan ensin niitä asioita. Mä tiedän itse moniakin, jotka puhuvat kuinka haluttaisiin tehdä ja muuttaa, ja kun puhutaan asiasta enemmän, niin aina keksitään tekosyitä miksei voida aloittaa tai sitten vastustetaan kaikkea faktaa siitä miksi ollaan siinä pisteessä.

Jos olet aloittamassa aloittanut elämäntapamuutoksen, niin välttämällä näitä asioita onnistumisprosenttisi tulee olemaan korkea. Tsemppiä ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *