Hae
Wellness by Jenny

Sä et yhtään näytä niin painavalta…

Mä saan aina tasaisin väliajoin kun puhun painostani, kuulla etten näytä niin painavalta. Ymmärrän, että usein sanominen on tarkoitettu kohteliaisuudeksi, mutta silti se ärsyttää, koska miltä mun painoisen ihmisen sitten kuuluu näyttää?

Sporttisuus ja liikunnallisuus ei ole painosidonnaisia. Ihminen voi painaa vaikka kuinka paljon ja olla silti sporttinen ja harrastaa liikuntaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on se Islantilainen yli kaksimetrinen kaveri joka on muistaakseni maailman vahvin mies. Painoa hänellä on paljon, mutta silti hän urheilee. Myös yleensä muutkin vahvamies/nainen kisailijat painavat paljon, mutta he ei todellakaan ole epäurheilullisia.

Mä olen pitkään puhunut mun painosta avoimesti (nyt noin 97kg), koska en ymmärrä miksi sitä pitäisi salata tai hävetä, koska se on vaan paino. Se ei kerro muille mitään mun luonteesta, mun fiiliksistä, mun liikunnallisuudesta, onnellisuudesta tai yhtään mistään. Se vain kertoo, että painan kaikkine läskeineni, lihaksineni, sisuskaluineni, luineni, nesteineni jne 97kiloa.

Tältä näyttää 97kiloa mun kantamana.

On varmasti tarkoitettu kohteliasuudeksi, etten näytä 97kiloiselta, mutta mitä ihmiset ajattelee 97kilon näyttävän? Usein vastaus on lihavammalta, vähemmän onnelliselta, laiskemmalta ja surullisemmalta. Tämä tekee mut surulliseksi, koska se, että painaa jonkin verran ei kerro ihmisestä mitään noita edellämainittuja asioita. Kaikki painavammat ihmiset ei ole surullisia tai laiskoja. Lihavuus itsessään ei ole mikään tila, ajatusmaailma tai kultti johon kuuluvat olisi kaikki samanlaisia. Sama kuin kaikki lihaksikkaat ihmiset ei harrasta fitnesstä tai kaikki kauniit ei ole missejä.

Sama pätee myös toiseen suuntaan. Esimerkiksi jos joku painaa 50kiloa, niin hän ei automaattisesti ole terve, sporttinen, elä tervellisesti ja ole onnellinen. Kaikki 50kiloiset ei näytä samalta eikä ole tarkkaa muottia miltä 50kiloisen pitäisi näyttää.

97 kiloa edestäpäin mun kantamana.

Me ei kukaan olla samanlaisia ja jos joku painaakin saman verran kuin joku toinen, niin se miltä se toinen näyttää ei ole yhtään sen väärempi ulkomuoto tai huonompi kuin se toinen. Meidät on kaikki tehty eri muotilla. Toisille meistä kertyy rasva lantiolle, toisille keskivartaloon, toisilla on jäätävät hinkit, toisillä pelkät nännit. Jotkut on pitkiä, toiset vähän lyhyempiä. Toisilla on enemmän lihasta, toisilla vähemmän.
Tästä syystä kaikenlainen vertailu toisiin on edelleen typerää. Sama kuin painonvahtaaminen ja painosta stressaminen on typerää koska siihenkin vaikuttaa kaikki, jopa kuukautiskierto vaikuttaa. Tästä syystä ei voi kenellekään sanoa, että sä et näytä yhtään siltä miltä sun kokoisten/ikäisten/painoisten/pituisten pitäisi näyttää koska ei ole olemassa mitään muottia tai lakia miltä jonkun koon, iän tai kilomäärän on näytettävä.

Mua myös ärsyttää suunnattomasti, miten painoa tuodaan esille mediassa. Telkkarissa pyörii ohjelma nimeltä ”Satakiloiset siskot” ja he leimaavat meidät kaikki samanlaisiksi. Juonipaljastuksena tässä, että he ei edes paina sataa kiloa, vaan aika reippaasti yli. Enemmän sellaista Hengenvaarallisesti lihava-kamaa. Uskon, että tämä on myös syy sille miksi ihmiset ajattelevat, että kaikki painavat on samanlaisia. Mä olen nyt tullut painoni kanssa ulos ja julki, jotta muilla olisi helppo olla. Jotta sitä painoa ei tarvi hävetä tai ajatella että pitää näyttää joltain tietyltä tämän kokoisena.

Voidaanko siis sopia, että ei aseteta itseämme tai muita tiettyyn muottiin vaan me ollaan kaikki ihan omanlaisiamme tapauksia ulkonäköä ja luonnetta myöten ?

4 kommenttia

  1. Kristiina kirjoitti:

    Mun mies sanoi joskus suhteen alkuvaiheessa että ”olis kamalaa jos painaisit jotain 80 kiloa”. Se oli tosi järkyttynyt kun sanoin muutaman kirosanan saattelemana että painan 87. ”Ai jaa. Siitä vaan puhutaan aina niin että se olis kauhee määrä”.

  2. Jenny kirjoitti:

    Apua ?‍♀️ toivottavasti sitä edes vähän hävetti. On kyllä jännä mitem ihmiset ajattelee että tietyn painoiset on jotenkin samannäköisiä ja kokoisia..

  3. Kristiina kirjoitti:

    Mä sivistin sitä ihan valtavasti sen jälkeen. Siis mun tissitkin painaa yhteensä varmaan 10 kiloa, esimerkkinä vaan siitä ettei se kilomäärä kovin paljoa aina kerro 😀

  4. Jenny kirjoitti:

    Oikein! ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *